ANASAYFAHAKKIMIZDAHİZMETLERİMİZÜRÜNLERİMİZTEKNİK BİLGİLERIBIX TÜRKİYE UYGULAMALARFUARREFERANSLAR İLETİŞİM

 

ANASAYFA /
ANASAYFA
FUAR
HİZMETLERİMİZ
IBIX TÜRKİYE
KURUMSAL
REFERANSLAR
TEKNİK BİLGİLER
ULAŞIM
UYGULAMALAR
ÜRÜNLERİMİZ

En Çok Ziyaret Edilen Konular
Fibrobeton ( 1272 )
IBIX Ekolojik Yüzey Temizlik Sistemleri ( 1260 )
Restorasyon Teknikleri ( 1110 )
Harç ve Sıvalar ( 1109 )
Letoon Restorasyon ve Renovasyon Ürünleri ( 1067 )
Mermer Temizliği ( 1065 )
Hakkımızda ( 1050 )
Letoon İç Mekan Tasarımı ( 995 )
Türk Hamamları ( 991 )
Feng Shui ( 887 )
IBIX® EKOLOJİK YÜZEY TEMİZLİK SİSTEMLERİ ( 842 )
Ulaşım ( 822 )
Letoon Mimari Tasarım ( 818 )
Tersaneler ( 777 )
Döküm Demir Temizliği ( 762 )
2007 YAPI FUARI ( 751 )
Kastamonu Kasaba Köyü Camii ( 743 )
Terracotta ( 726 )
2007 TADİLAT FUARI ( 716 )
Tespit Çalışmaları ( 695 )

Kastamonu Kasaba Köyü Camii
KASTAMONU KASABA KÖYÜ MAHMUT BEY CAMİİ
 
Candaroğlu Mahmut Bey Camii Kastamonu’ya yaklaşık 20 km mesafedeki Kasaba Köyü’nde yer alır.1366 yılında Adil Bey’in oğlu Mahmut Bey tarafından yaptırılmıştır.
 
Plan Şeması
 
Kuzey-güney doğrultusunda dikdörtgen planlı ibadet mekanı ile kuzeyinde yer alan üç bölümlü son cemaat yerinden oluşan bir plan şemasına sahiptir. Kuzeybatı köşede son cemaat yeri duvarına bitişik olarak 1945 yılında inşa edilen kesme taştan yapılmış minare yer alır. Derinlemesine yönelen ahşap tavanlı ve ahşap direkli camiler gurubunda yer alabilir.
Camide mihrap güney duvarının ortasına yerleştirilmiştir. Mihrabın doğusunda bir pencere, batısında ise minber vardır. Kuzeyde mihrab ekseninde giriş kapısı ve doğu-batı doğrultusunda kadınlar mahfili yer alır.
Resim1. Mahmut Bey Camii


Resim 2. Camiinin giriş kapısı ve kadınlar mahfili

İnşa Malzemesi

Camiinin duvarları moloz taşından harçla yapılmıştır. İbadet mekanının üst örtüsü ahşap olup bindirme tekniği ile yapılmıştır. Orta satıh daha yüksek, yan satıhlar daha alçak tutulmuştur. Tavan, taban, sütun, minber, mahfiller, kapı kanatları ahşap malzemeden yapılmıştır.

Süsleme ve Ahşap İşçiliği

Camii ahşap işçiliğinin en güzel örneklerinden birisidir. Nakkaşlık, dülgerlik ve alçı işçiliği camide görülen süsleme teknikleridir.

Ahşap tavanda, mahfillerde, sütunlarda kalem işi bezeme görülür. Bezemelerde bitkisel ve geometrik motifler kullanılmıştır. Camideki ahşap işçiliği renkli boya nakış işlemesi ile uyum içindedir. Nakışların meydana getirilişinde ¨Delikli kağıt metodu¨ kullanılmıştır. Yerine göre hazırlanan kağıtlar üzerine çizilen desenler iğne ile delinip istenilen yerlere toz boyayla geçilerek motifin kabaca şekli oluşturulurdu. Bundan sonra nakkaşlar fırça yardımı ile çizgilerin içini ve etrafını istenilen renklerle tamamlardı. Nakış işlerinde turuncu, çivit mavisi, altın sarısı, beyaz ve siyah renkleri çoğunluktadır.

Mihrap da ise alçı kullanılmıştır. Mihrap nişi çokgen olup üst bölümü mukarnaslıdır. Mihrap nişinin iki yanında döner vaziyette mukarnas işli sütun başlıklı sütunçeler vardır. Alçı süslemeler kalıplama tekniği ile yapılmıştır.

Tamamen bindirme tekniği ile yapılana caminin kalem işçiliği görülmeye değerdir.


Resim 3. Kadınlar Mahfili ve tavan işçiliği


Resim 5. Kalem İşi Süslemeleri


Resim 6. Bindirme tekniği ile yapılan tavanı

Resim 7. 8 Ahşap işli kapısı ve Kapının pervaz detayı

Resim Kaynakça* Yaman, Z., ¨Kastamonu Kasaba Köyü’nde Candaroğlu Mahmut Bey Camii ¨

[ Geri Dön ]
IBIX TÜRKİYE    İletişim     Sitemap

  
LETOON MİMARLIK LTD. ŞTİ.
YEDPA TİCARET MERKEZİ G CADDESİ NO: RK 6 34179 KAYIŞDAĞI-ÜMRANİYE / İSTANBUL
Telefon: 0 216 471 72 00 (Pbx) Fax: 0 216 471 76 06
E-mail: info@letoon.com.tr Web: www.letoon.com.tr

Tüm Hakları Saklıdır limonss.com
Gootoo.Net Ağının Bir Üyesidir
web sitemiz  kez ziyaret edilmiştir.
eXTReMe Tracker